Новини

момиче с дамски сандали
12.06.2023 г.

Как се разширяват дамски сандали?

Дори и да харесваме много новите си сандали, първото обуване често предизвиква неприятни усещания. Може да изпитаме дискомфорт и дори болка, ако сме предпочели по-малък размер, модел с прекалено стегнати елементи, каишки от по-твърда материя и т.н. В резултат на носенето им не е изключено да получим мазоли и множество рани от протриване.
Макар че при затворените обувки по-лесно можем да приложим разтягане, някои от класическите методи са ефективни и за нашите дамски сандали.

Какви начини за разширяване да използваме?

Голяма част от конвенционалните техники работят с успех и при сандалите. Важно е да се уточни, че ако за изработката на модела е използвана естествена кожа, той ще подлежи най-добре на разтягане и е по-сигурно, че няма да се увреди. Но методите ще са също толкова успешни и за други материали, ако бъдат прилагани с повишено внимание.
Занаятчиите обущари използват редица техники, комбиниращи препарати и специални калъпи разширители, но и в домашни условия всеки от нас може да постигне не по-малко добри резултати без професионални инструменти, дълго обучение и сложна подготовка.
Някои от най-работещите начини да уголемите своя нов чифт ежедневни, официални, на платформа или друг тип сандали са следните:

С помощта на спрей

Специалните спрейове са предназначени за разтягане на тесни обувки. Сандалите се напръскват с продукта отвътре и отвън, а след това е добре да ги поносите у дома известно време, докато сте обути в напоени с вода чорапи, ако не разполагате с гореспоменатия калъп разширител.

С продукт за омекотяване

От специализиран магазин може да си закупите и препарати, известни като „омекотители“ или кондиционери. С подобен продукт кожата на сандалите ще омекне и така ще се намали стягането на определени ключови места.

С домашни методи

Евтин домашен трик и алтернатива на калъп е да напълните сандалите с мокри вестници за няколко часа, след което да ги обуете вкъщи с дебели чорапи.
Ефикасен и по-бърз метод е и да намажете сандалите отвътре с ракия, спирт или оцет, ако не се притеснявате от миризмата. Обуйте дебели чорапи и поносете малко сандалите. Разчитайки на този вариант, внимавайте с нанасянето на течностите по външната част на сандалите, за да не се появят петна. Това зависи от материалите и боите на конкретния модел.
Топлината също помага за разширяването, но прилагането ѝ става само върху отделни елементи. Най-добре е да се използва сешоар, чиято гореща въздушна струя да насочите от известно разстояние към местата, на които ви стягат сандалите.
За по-силен ефект намажете участъците с козметичен крем, спирт или ги намокрете с топла вода. Нагрейте със сешоара и ако е нужно, повторете процедурата до получаване на желания резултат.

Какви предпазни мерки са нужни?

Който и начин за разширяване да сте избрали, прилагайте го търпеливо, старателно и внимателно. Действайте постепенно, за да не повредите обувката. Не се стремете към максимално разтягане отведнъж, тъй като съществува риск сандалите да се разлепят или скъсат, особено ако са с фини каишки.
При закупуване на нови обувки - било то и сандали, имайте предвид, че краката леко се подуват вечер, при по-големи горещини или след продължително ходене. Така че дори идеалният чифт сандали при определени условия може да ви се стори тесен и неудобен. Но с помощта на тези добре работещи методи повече няма да се налага да изхвърлите своите нови обувки или да ги подарявате, ако ви стягат. 

Препоръчваме