Новини

усмихната жена с дамски боти
31.10.2023 г.

Как да се грижим за дамските си боти от естествена кожа

С идването на по-хладните есенни дни е време да заместим летните сандали и дори затворените обувки с дамски боти. Ако те са от висококачествена естествена кожа, независимо от височината и дизайна на модела, ще гарантират много по-голям комфорт и защита за краката ни.
Първото и много важно нещо, което всеки търси в едни обувки, е не се спарват стъпалата. Ако обуете дамски боти от естествена кожа, това няма да ви се случи. Те са меки, здрави, прилепват плътно и топлят, оставяйки същевременно ходилата ви да „дишат“. Ботите придадат модерна, елегантна визия на всяко облекло, затова жените разчитат на великолепния им стил и удобство от началото на есента до края на хладните пролетни дни.
Макар че вложената в дамски ежедневни боти естествена кожа е много здрава, за да запази безупречния си вид, изисква правилно третиране и съхранение.
В търговската мрежа се предлагат различни продукти като кремове, спрейове, гелове и други, с които да се погрижите за използваната във вашия чифт дамски кожени боти естествена кожа. Препоръките на производителя са от голямо значение и винаги трябва да се съобразявате с тях при поддръжката на боти или други обувки.
Ето няколко лесни съвета и изпитани техники, с помощта на които ще осигурите най-добрата грижа за своите любими боти:

Почистване отвън и отвътре

Това, което категорично трябва да зачеркнете като възможност, е да перете ботите си в пералня. Рискувате кожата да се разслои, влакната да се повредят и покритието ѝ да се обезцвети.
За сметка на това почистете обувките отвътре със специално предназначен препарат посредством мека четка или гъба. Ако ботите не са кални и много мръсни, просто ги изчеткайте, а след това си направете хладка сапунена вода, напоете в нея кърпа и ги изтъркайте. Накрая попийте остатъчната влага.
Добър домашен метод за вътрешнотото им почистване е да ги обтриете с бананова кора, след което само ги забършете с мека микрофибърна кърпа.

Импрегниране

По-лесно ще поддържате красивия вид и здравината на използваната за дамски боти на платформа естествена кожа или друг модел боти, ако периодично я импрегнирате. Щом внесете допълнителен защитен слой, кожата ще бъде по-устойчива на външно въздействие.
Тъй като порите и влакнестата структура на естествената кожа привлича вода, когато извършите импрегниране с подходящ спрей или крем, кохезивните сили на кожата ще намалеят, но тя ще остане дишаща. Така ще бъдете спокойни, че ботите ви ще останат сухи и без неприятни миризми. Ако сте носили дамски боти от естествена кожа в дъждовен ден, импрегнирайте ги веднага, щом изсъхнат.

Премахване на калта и измиване със студена вода

Понеже не се препоръчва цялостно пране на боти, ако все пак те са много кални, можете внимателно да ги измиете с вода. Първо отстранете калта, а след това ги почистете леко с влажна кърпа, но не прекалено напоена с вода. Изплаквайте я и повтаряйте процедурата толкова пъти, колкото е необходимо да отстраните напълно калта и другите замърсявания.
В случай че ботите са много мокри, трябва да изсъхнат по естествен начин в топло, но не горещо помещение. Не ги поставяйте на пряка слънчева светлина, върху радиатор или под климатик. Удачен вариант е да сложите във вътрешността им стопчена хартия или суха кърпа, която да сменяте през няколко часа, за да попие влагата по-бързо.
Така, с правилни грижи, ще запазите ботите си в добро състояние и ще ги носите по-дълго в студените месеци. 

Препоръчваме