Новини

обувки
20.09.2023 г.

Как да преодолеете неудобството от нови обувки

Всеки нов чифт обувки, е попълнение, на което ще бързаме да се порадваме. За съжаление, не са редки случаите, в които само след кратко носене, усещаме, че те ни стягат на определени места и освен зачервяване, рискуваме да се появят и мехури.
Колкото и страхотно да изглеждат новите ни обувки, независимо дали са сандали, затворени елегантни обувки или друг вид, ако са неудобни, дни наред след носенето им ще изпитваме неприятни усещания. Дали защото не сме избрали правилен размер, материята е по-груба или моделът се е оказал неподходящ за крака ни, трябва да дадем време на придобивката си да пасне удобно.
Има различни начини за преодоляване на неудобството от носенето на нови обувки. Ето нашите съвети, които ще ви помогнат да избегнете дискомфорта.

Предварително носене вкъщи

Разходките у дома помагат не само ако моделът е с висок ток, но и при всички останали. Този стар трик има поразително добър ефект. Може да поносите придобивката си, обути в по-дебели чорапи, за да се отпусне около пръстите и глезена, да свикнат краката ви с формата и материала и да се наслаждавате на по-уверена походка след това.

Без продължително носене в началото

Дори да ви се иска да се порадвате на новите си елегантни обувки веднага, ако още първите дни ги носите часове наред, много е вероятно да изпитате болка в краката. Бъдете по-разумни и отложете продължителното носене за времето, когато кракът ви вече е свикнал с тях.

Поставяне на дишаща лепенка на проблемни места

Ако още при първото обуване усетите на определени места, че обувката ви убива, по-добре незабавно да поставите там дишаща лепенка. Така ще се подсигурите и ще предотвратите охлузване и мехури по кожата на пръстите или на петите.

Използване на омекотяващ спрей

В много случаи неудобството на обувката се получава поради по-твърдия материал на изработка. Въпреки че с времето той ще прилегне удобно, не трябва да страдате, докато този момент настъпи. Използвайте специален спрей за отпускане на обувки, който ще ги омекоти.

Стелки или подложки

Понякога издължените модели нарушават правилното позициониране на крака, а дори и носенето на най-удобния чифт може да се превърне в мъчение, ако сте на крак цял ден, преди стъпалото да свикне с формата и твърдостта на подметката. Използването на подходящи стелки или подложки ще реши проблема. Помагат също и силиконовите възглавнички и самозалепващи ленти, които предпазват от триене и поява на мехури.

Пликче с лед

Ако обувката се окаже твърде тясна, съществува още един изпитан начин да се разшири. Напълнете пликче с вода и го сложете в тесния чифт. Оставете водата да замръзне за един ден във фризера – с превръщането си в лед тя увеличава обема си и ще разшири обувката.

Мекота с вазелин

Нанесеният вазелин директно върху краката ще омекоти кожата, ще предотврати триенето и образуването на ожулвания ще бъде по-трудно.
Важно е също да следите краката ви да не се потят. Това до голяма степен зависи от материала на обувката. Освен че естествените материи са дишащи, те са по-меки, еластични и се „очупват“ по-добре по стъпалото в сравнение със синтетичните.
Ако новите ви обувки продължават да са неудобни въпреки положените усилия, не бързайте да се оказвате от тях. Дайте им още един шанс, като се възползвате от повече доказани методи, за да ги направите комфортни.

 

Препоръчваме