Новини

дамски обувки от естествена и еко кожа
27.04.2023 г.

Естествена кожа срещу еко кожа – предимства и недостатъци

 

Естествена кожа – предимства и недостатъци

Един от първите материали, използвани в бита на човека, е естествената кожа поради своята достъпност и мултифункционалност. До наши дни са настъпили много промени, но животинската кожа е предпочитана основа за направа на много изделия.
Със закупуването на обувки от този тип ще получите предимства като:

Трайност и здравина

Те са с по-голяма издръжливост и устойчивост, в сравнение с тези от екокожа и ако бъдат поддържани правилно, могат да ви служат много дълго.

Добър външен вид

Дори да мине повече време, естествената кожа не се захабява, а придобива специфична патина и визията ѝ се подобрява, докато екокожата няма тази способност.

Практичност и удобство

Естествената кожа омеква с времето, обувката се оформя според крака и нивото на комфорт в ежедневието е по-високо. Кожата е мека, гъвкава и приятна на допир.

Въздухопропускливост

Способността на естествената кожа да диша елиминира риска от появата на гъбички и неприятни миризми.
Като недостатъци на обувките от естествена кожа може да се посочат само два, които за много хора не са от значение. Първият е по-високата цена, а вторият минус е формиран на базата на етични и морални съображения, макар че в по-голямата си част животните не са убивани специално заради кожата.
Въпреки че естествената кожа гарантира качество и дълготрайност на изработените от нея продукти, екокожата също е предпочитана от мнозина.

Еко кожа – предимства и недостатъци

Темата за етичния избор кара много хора да заменят изделията от естествена кожа с алтернативни от екологичен вариант. От появата си в САЩ през 1963 г. до сега екокожата намира широко приложение, включително и в обувната индустрия.
Някои от безспорните предимства на този материал, заради които си заслужава да изберете обувки от екокожа, са:

По-ниска цена

Тя позволява по-честа смяна на изделията с оглед на модните тенденции.

Лесна поддръжка

Почистването е лесно и изисква само редовно забърсване с влажна кърпа.

Безвредни материали

Материалите, използвани за производство на екокожа, са екологични, защото не се влагат вредни полимери.

Практичност

Не само лесната поддръжка, но и по-голямото разнообразие на цветова гама и дизайни правят продуктите от екокожа далеч по-практични.
Този тип кожа трудно се поддава на „отпускане“ и напасване по крака, за разлика от естествената. Като други нейни недостатъци са склонността към напукване и по-бързата деформация, а и по-рядко подлежи на поправка. Освен това, обувките от екокожа не топлят като алтернативните от естествена кожа, но с подходяща подплата и стелка недостатъкът може да се компенсира.
Кой от видовете кожа ще бъде най-добър за вашите нови обувки зависи от конкретните ви нужди. Ако желаете по-голямо цветово разнообразие, ниска цена и се ръководите от етични съображения, заложете на екокожа. Но ако смятате за важно да притежавате удобен и траен продукт, тогава вашият избор ще бъде продукт от естествена кожа.

Препоръчваме